Wannes Goetschalckx
text  | work  | CV  | video
Hoera, Galerie West is weer open

...Mensen verdrongen zich rond de performance van Wannes Goetschalckx, een jonge Belgische kunstenaar die Helmling en Sondeijker ‘ontdekten’ tijdens zijn eindexamenexpositie op de HISK (Gent). De reden waarom belangstellenden drie rijen dik stonden om iets te zien? Er zijn nog weinig plaatsen in Den Haag waar ruimtelijke- en installatiekunstenaars hun werk in de omgeving van een galerie kunnen tonen. Galerie West is nieuw, een nieuw concept van eigenwijze en dappere kunstpioniers in een nieuwe ruimte.
Je moet er voor in de stemming zijn om een half uur lang naar een man op een gigantisch schommelend gevaarte te kijken. Gelukkig gaat het in ieder geval nog om een aangenaam ogende kunstenaar. Tijdens de opening had alleen de meest beleefde groep van de bezoekers zich tegen het einde nog niet omgedraaid op zoek naar een nieuw drankje. Maar omringd door minder afleiding ontstaat toch fascinatie voor deze kunstenaar die woest schommelend probeert zijn evenwicht te bewaren, die in onwaarschijnlijk kleine geometrisch gevormde gaten kruipt en met blokken die doen denken aan tangramstukken een mensfiguurtje bouwt. Ook de opnames van- en voorwerpen uit eerdere performances boeien. Op beurzen schijnt het voor te komen dat mensen zó lang blijven kijken dat ze met zachte dwang moeten worden verwijderd. Kenmerkend voor deze en eerdere installaties is dat hij nooit de grond raakt: een soort ‘apenkooi’ voor kunstenaars. Het door hem gebouwde object is zijn wereld, en als een klein kind test hij spelend alles uit. De behoedzaamheid waarmee hij die wereld uiteindelijk verlaat om het tangramfiguurtje niet te doen wankelen is vertederend. Ter afsluiting van de performance klimt Wannes over de brug bij het Groenewegje (tot grote schrik van een passerende politiewagen) om een piepklein kurkbootje te water te laten. Op naar de toekomst?
Mooi is dat er een sterk verband is tussen de expositie en de galerie, die op het punt staat haar nieuwe wereld te gaan inrichten en uittesten. De eerstvolgende tentoonstelling is een gelegenheidsexpositie gecureerd door vvork.com, een goedbezochte website voor beeldende kunst. Daarna komen verschillende ‘huiskunstenaars’ aan bod zoals Jasper Niens en Matthijs Bosman, die speciaal voor de expositie werk zullen produceren.
En de toekomst? Tot nu toe zijn er nog slechts wat van de kurken bootjes uit de performance verkocht. Maar plannen zijn er genoeg, waaronder verkoop via internet, een gat in de markt vermoeden ze bij Galerie West. Iedereen googelt zich gek. Internationale beurzen staan op het verlanglijstje. Alsook het uitgeven van een boek. Galerie West fungeert daarmee als internationaal platform voor Haagse / Nederlandse kunstenaars. Hoewel agressief promoten van ‘hun’ kunstenaars niet gebeurt, worden zij toch opgepikt. Zo is er bijvoorbeeld op dit moment een expositie in München waaraan maar liefst vier West kunstenaars deelnemen. Allen gezien op de beurs in Berlijn.

2007, Babeth Knol

more texts